Tutorialexempel

https://youtu.be/GO0_aNbL6Do

När jag tittar på en tutorial så vill jag ha informationen tydligt, effektivt

och hyfsat snabbt. Denna länk visar ett exempel på vad jag tycker är stressande –

nämligen en föreläsning på 2 minuter innan instruktioners börjar…

Den är också sjukt lång, 18 minuter… *gäsp*

 

https://youtu.be/xTdGawlkX4E

Detta är ett exempel på vad jag tycker är en helt okej Youtube-tutorial.

Den saknar språk vilket betyder att den är användbar för alla som kan se filmen.

Filmen är lite över 4 minuter. Jag tycker att 5 minuter är max när det handlar om tutorials.

Självklart är det lite beroende på vad som visas, men oftast så vill du se hur du gör och inte massa “trams” runt ämnet 🙂

 

https://youtu.be/p-WWMZzCN08

Detta är en väldigt Basic film. Hur du målar en blomma.

Den vänder sig i första hand till barn eller personer som aldrig målat eller vet hur man gör.

Ett minus är den enformiga musiken, och att det inte finns någon information om vad du behöver för att börja.

Ett plus är att den är utan språk eftersom den då blir användbar för alla oavsett språk.

 

4 thoughts on “Tutorialexempel

  1. Intressanta tutorials! håller med dig på många punkter om hur en bra tutorial borde se ut. Tänkte fråga om tutorialen om hur en recyklar jeans. Då du skriver att den är spårklös och är därav tydlig på alla språk. Men texten som jag uppfattar som viktig är på engelska. Vilket kräver engelska kunskaper. Tror du att folk som saknar den kunskapen förstår budskapet ändå? Och tycker du det är bättre med språklösa tutorials än tutorials som har språk personligen? 🙂

    1. Hej Camilla! Kul att höra och intressant att läsa din input!!! 🙂
      Ja, just det. I slutet var det visst lite språk med på den med jeans. Jo, jag tror att jag nästan gillar språklösa tutorials bäst men då främst när det är tydligt hur man går till väga för att göra något. Däremot föredrar jag förklaringar alt textat på typ svenska/engelska) då det är mer avancerade beskrivningar. Annars kan mycket gå förlorat i kunskap tänker jag.

  2. intressant att se exempel på hur man inte ska göra. håller med om att glasyrvideon var alldeles för långrandig, speciellt med tanke på vilken typ av tutorial det är. när man står där i köket med ingredienserna framför sig är man väl mest ute efter snabba och lätta instruktioner, inte ett föredrag. viktigt att tänka på, på vilket sätt når jag tydligast ut med informationen jag vill förmedla. vad lämpar sig för just den här typen av instruktion/information.

Leave a Reply